Sinne & Wille

Klankpraktijk

KLiK- Klank in kindergroepen

Waarom klankschalen?

Klankschalen prikkelen alle zintuigen met hun prachtige gouden glans en rijke klank. De klanken houden de aandacht vast en bieden zo een aangename rust. De klankschalen wekken verwondering en dat is dé manier om kinderen te boeien. Kinderen leren via hun zintuigen en hun spelen is leren.


Achtergrond

Het hooddoel van KLiK is om de lichaamswaarneming te bevorderen. Via ons lichaam nemen we prikkels waar en omgekeerd geven we ook signalen af met ons lichaam door non-verbale communicatie. Een kind dat beter en bewuster waarneemt en weet hoe het problemen kan oplossen, leeft en leert gemakkelijker. Dat levert een betere communicatie op met andere kinderen, ouders en leerkrachten.

Er worden spelvormen gebruikt die:

  • De zintuigelijke waarneming stimuleren
  • De grove en fijne motoriek bevorderen
  • Kinderen motiveren en daardoor hun spanningsboog vergroten
  • Fantasie prikkelen en creativiteit bevorderen
  • Sociale en communicatieve vaardigheden van kinderen versterken

Bij KLiK staat het speels stimuleren van sociale, cognitieve en lichamelijke ontwikkeling centraal. Zo groeit het zelfbewustzijn van kinderen en is er minder stress in de groep. De klank bevordert een ontspannen sfeer.

KLiK werd in Duitsland ontwikkeld voor kindergroepen van diverse leeftijden. Ook kan KLiK gebruikt worden in andere groepen zoals gehandicapten of ouderen.

Bron: Klankpraktijk Sylvia Zijlstra