Sinne & Wille

Klankpraktijk

Klankmassage volgens Peter Hess

Meer harmonie in jezelf? Klankmassage…


Als je een steen in het water gooit, verspreiden de golfjes zich mooi over het hele oppervlak. Zo is het ook met klank. Klank zet het water in ons lichaam, meer dan 80 %, in beweging en verspreidt zich zo door ons lichaam. Het is de klank die je van binnen uit masseert. Een klankmassage brengt je in een diepe ontspanning. Dat brengt meer harmonie in je lichaam en je geest. Je komt terug bij je oervertrouwen, en zo kun je weer meer ervaren wie je van binnen bent. Je ervaart meer ruimte en kunt van daaruit nieuwe keuzes maken, een nieuwe balans vinden. Je creativiteit krijgt weer meer ruimte.

Klankmassage kan ook een positief effect hebben bij allerlei spanningsklachten, zoals slapeloosheid, spanningshoofdpijn en spanning door chronische pijn.

Naast de bovengenoemde toepassingen die ik nu aanbied, kan klankmassage doelgericht ingezet worden bij therapie, pedagogie, wellness evenals bij veel helingsprocessen. Bij therapie kun je denken aan complementaire behandeling bij revalidatie na een herseninfarct/bloeding, vermindering van angst en een meer optimaal lichaamsbesef bij uiteenlopende aandoeningen zoals eetstoornissen, en ontwenning na alcoholmisbruik.

Klankschalen werden al duizenden jaren geleden in Tibet en Nepal gebruikt voor ceremonies in de tempels, maar ook gewoon als eetgerei. De Duitse pedagoog en ingenieur Peter Hess ontwikkelde een klankmassage, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, die past in de westerse wereld. De klankschalen en gongs zijn in Nepal met de hand gemaakt uit een legering van meerdere, soms wel 12 metalen, alle met een eigen klank. Zo ontstaat een harmonieus geluid met een groot spectrum aan boventonen. Meerdere schalen geven een fantastische samenklank. Klankschalen zijn kwalitatief hoogwaardige instrumenten.

Een klankmassage begint met een kort voorgesprek. Je kunt aangeven wat jouw omstandigheden zijn, wat voor jou belangrijk is en wat extra aandacht verdient. Ik vraag kort naar je eerdere en huidige gezondheid. Daarna neem je plaats op de behandeltafel. Makkelijk zittende kleren zijn prettig. De klankschalen worden op en naast je lichaam geplaatst en met zachte kloppers aangeslagen, zowel in buik- als in rugligging. Je houdt je kleren aan, alleen schoenen gaan uit. Na de klankmassage volgt een stilte pauze. In een nagesprek kunt je, als je dat wilt, delen en onder woorden brengen wat je hebt ervaren.

In totaal duurt het ongeveer 1 tot 1 1/2 uur.

Gezondheidsklachten dienen altijd eerst door een arts beoordeeld te worden voordat er klankmassage kan plaatsvinden.